Сагата с Мобилен Пакет 1 продължава

Сагата с Мобилен Пакет 1 продължава

 Сагата с Мобилен Пакет 1 продължава….

Преди заседанието на Европейския парламент залата ще гласува втори път дали изобщо да се разглежда пакет “Мобилност”, обяви председателят Антонио Таяни на пленарното заседание на ЕП в Страсбург.

Според Таяни има правна неяснота, след като 2/3 от текстовете са отхвърлени от транспортната комисия на ЕП. Ето защо пленарната зала ще гласува, че вкараният текст не е приемлив, след като не е одобрен от нея. На 26 март тази година бе решено той да влезе на утрешното заседание, след като на българските, румънските, полските и литовските евродепутати не достигнаха едва 2 гласа, за да го отложат за пореден път, както правят в последната 1 година. Ако вкарването на точката бъде отхвърлено, до края на мандата на Европейския парламент остава само една, последна сесия – в средата на април.

Междувременно българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков отпечата листовки срещу пакет “Мобилност” и започна да ги раздава на колегите си, за да търси подкрепа за отлагането на спорното законодателство.

Точно два гласа не ни достигнаха, за да отхвърлим пакета “Мобилност” от дневния ред на тази сесия. Точно два. Само два. С тези два гласа заплахата за хляба на над половин милион българи щеше да е отхвърлена. Щеше и можеше.

Гласуването беше поименно. Всеки може да провери дали и как е гласувал “неговият” европейски представител. И да го попита какво по-важно задължение го е принудило да отсъства от това най-важно гласуване за България в този мандат на Европейския парламент. Това беше най-важното българско гласуване в този мандат. Ако се окаже, че има български представители, които не са гласували, то можем да се сърдим само на себе си.

Аз лично не мога да намеря такова за никого, но това си е моето мнение.

Поздравявам българските колеги, които си направиха труда да бъдат на работните си места, за да оправдаят присъствието си в политиката и да защитят интереса на българските граждани – написа във фейсбук профила си евродепутатът Ангел Джамбазки.

Николай Бареков обясни, че е отсъствал, защото подкрепя пакета.

Ако бяхме аз и още двама колеги, може би щяхме да победим. Нали така? Само че моята победа е на страната на тези, които гласуваха 156 гласа, защото аз съм единственият български евродепутат, който не желае български работници, шофьори на ТИР, да спят по бензиностанции в кабинките на ТИР-а.“, заяви Бареков и продължи Пакетът “Мобилност” гарантира поне за тираджиите увеличаване на заплатите и промяна на скотските условия, при които те живеят в кабините на камионите по цяла година. Самото правителство дори е принудено да признае, че демографската катастрофа в България идва от евтината работна ръка, която продаваме на чужденците. Без драстично увеличаване на доходите в България ще останат само прости, пенсионирани и малцинствата. Това е моята позиция. Затова не съм част от стадото на останалата политическа върхушка – ГЕРБ, БСП, ДПС, “псевдопатриоти”. Между интересите на едрия бизнес и тези на работниците избирам да съм на страната на обикновените трудови хора и да защитавам техните права. Не такива като “Бареков” убиват и предават България, а тези, които унижават народа със заплати десет пъти по- ниски от европейските. Те пропъдиха 3 милиона българи по целия свят в търсене на по-достоен живот. Замислете се – иначе оскотяваме като нация.

Още един български евродепутат, Светослав Малинов не даде гласа си в полза на българските превозвачи… защото имал проблеми с полета.

След явното недоволство от страна на обществеността, Светослав Малинов публикува изявление, в което обяснява, че не e успял да стигне навреме заради закъснял полет, причинен от срив в диспечерската и компютърната система на летището във Франкфурт.

За съжаление, не успях да се включа във вота, тъй като полетът на “Луфтханза” София – Франкфурт №1427 кацна със закъснение от един час. То се оказа фатално, за да успея да се придвижа навреме от летище Франкфурт до пленарната зала на Парламента“, пише Малинов.

По-късно евродепутатът призна, че е можел да хване по-ранен полет, но не очаквал да закъснее. “Нито беше мое намерение, нито успях да го предвидя”, заяви Малинов. Излишно е да се анализира факта, че за да пристигне на време евродепутатът Малинов е могъл да вземе и по-ранен самолет до Брюксел, че е бил предупреден от транспортният ни министър, че обществото на превозвачите разчита на нашите евродепутати, че трябва да се спаси транспортния ни бранш.

По думите на министъра  гласуването ясно показва сериозното разделение в ЕС. Той подчерта, че е недопустимо да се решават въпроси на конкурентоспособността с протекционистки законодателни решения, които фрагментират транспортния пазар в блока.

Евродепутатът Неджми Али пък  не  пристигнал в Страсбург и се очаквало да не посети пленарната сесия изобщо. Извинението му е, че неотложни семейни причини са го задържали в България. Възможно и да е бил възпрепятстван от здравословен проблем, коментират медиите.

Теоретично има опасност отхвърлените предложения по пакета „Мобилност“ да бъдат върнати в пленарната зала на Европарламента, макар и в друг вид. Така коментира пред Клуб Z лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев днешното гласуване в Комисията по транспорт и туризъм. Става дума за 1600 изменения. Именно поради големия им брой председателят на ЕП Антонио Таяни върна миналата седмица пакета в комисията. Очакваше се днес гласуването да трае близо 7 часа, но продължи “само” пет.

Срещу нас се води икономическа война с политически средства, каза пред БНР Йордан Арабаджиев – изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, в коментар за спорния пакет „Мобилност“. “Има определена група евродепутати от западноевропейски държави, които явно имат особен интерес, мотивирани са по някакъв начин. Влизането на пакета в проекта на дневен ред дори беше със заобикаляне на правилата. Наясно сме, че противникът ни действа, без да се съобразява с правилата, действа манипулативно, действа под прикритието на това, че се борят за социални права. Срещу нас се води икономическа война с политически средства. В последния възможен момент се вкарва нещо скандално, което три пъти досега е гласувано в ЕП и отхвърлено. Дори вкарвайки го никой, не знае какво точно ще се гласува“, изказа мнението си Арабаджиев.

До какво ще доведе пактът, ако бъде наложен?

Българските фирми за международен транспорт ще изчезнат  от пазара. По-солидните ще се регистрират и ще оперират от Германия или Франция.

Това означава :

 • Фирмите ще плащат данъците си там, не тук
 • Бюджетът ще се лиши от сериозни приходи
 • Там ще наемат офиси, счетоводители, гаражи, монтьори и т.н. Тези в България ще бъдат освободени
 • Осигуровките и данъците на шофьорите ще се плащат там
 • НОИ ще бъде лишен от тези осигуровки
 • НАП ще бъде лишена от тези данъци
 • Ще се намали броят на работещите, от чиито отчисления се събират парите за пенсиите
 • Шофьорите ще се преместят да живеят там. Ще им е по-удобно
 • Ще изтеглят при себе си жени и деца
 • Децата ще се запишат в тамошни училища
 • Ще почнат да забравят българския език и култура
 • България ще намалее с още 400-500 хиляди

Случващото се в Европейския парламент ни засяга пряко и е важно кого изпращаме там. Затова е важно да се интересуваме, информираме и помним.

Идва месец май. Време е да се замислим.

1,807 total views, 3 views today

Сподели:

Оценете тази публикация
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Сродни публикации