ТОЛ системата в България  

Продължение на сагата за ТОЛ системата в България

Продължение на сагата за ТОЛ системата в България

Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, за пътните превозни средства с тегло над 3,5 тона е в готовност да бъде въведена в техническа експоатация от 16 август. Тогава ще започнат тестовете на системата на терен с реални данни от бордовите устройства и маршрутни карти, за да се добие представа за разходите на превозвачите.

Най-рано през ноември се очаква системата да може да бъде въведена в търговска експлоатация, след като в диалог с транспортния бранш се постигне консенсус за тарифите и за обхвата на пътищата с тол и бъде доказана нейната ефективност при таксуването на база изминато разстояние. Дотогава тежкотоварните автомобили ще плащат електронна винетка. За целта се подготвят затконодателни промени, които се очаква да бъдат приети до края на лятната сесия на Народното събрание.

Българската петролна и газова асоциация изрази сериозно притеснение за поскъпването на горивата през лятото. Като основни причини се посочват въвеждането на тол системата и отражението й върху сивия сектор, както и котировките на международните пазари. Какво ще бъде реалното отражение на новите тол такси върху икономиката у нас?

По наши анализи, в рамките на маршрут от 400 км цената ще възлиза на една стотинка на литър и при обратния курс, ако той не е пълен, съответно две стотинки на литър.  По отношение на автомобилите от 3.5 до 12 т имаме най-ниския вариант в Европа, а за тези над 12 т с различни видове оси, той е среден за Европа. В момента върви процес по установяване на тарифите и тарифиране на тол таксите в България – обяснява г-н  Терзийски, председателят на АПИ.

От 15 май  започна тестови етап на тол системата, който ще се осъществява с техническия обхват на пътищата, който е 10 800 км по задание за изграждане на системата и с тестови тарифи, взети от доклада на Световната банка. Този тестов период е симулационен и цели да се установи интегритета на основните пет компонента на системата. След приключването на този тестови етап, ще започне втори, който вече е свързан с реалното набиране на данни от устройства в превозните средства.

По въпроса кои пътища ще влизат в обхвата на тол системата,от АПИ обясниха, че те изработват актуализирана карта, в която се отчита класа на пътя, неговото състояние и свързаността между населените места. За общинските пътища ставката ще бъде нулева.

Покрай новите срокове обаче депутатите прокарват и други предложения, които ще променят сериозно бизнес плановете около новата система. Те се отнасят за т.нар. доставчици на декларирани данни (ДДД). Това трябва да са GPS компаниите, които предоставят устройства на камионите. Досега идеята беше те да подписват договори с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и директно да подават данни за движението на камионите към нея, като неофициалната информация беше, че ще действат без комисионна, а  депутатът Александър Ненков уточни, че тя е щяла да е 2%.

Ненков обясни, че вкарването на новата крайна дата „го правим в унисон с проведените срещи с превозвачите, за да се намери необходимия консенсус за тарифирането, както и за обхвата на пътищата“.

Какво мислят обаче превозвачите?

  • Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: За сравнение в Германия тол се плаща на 8% от пътната мрежа. В ЕС предимно процентът е под 10. В България говорим за 65%.
  • Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи:Ние ще бъдем единствената държава в Европа, в която, за да изминете 400 км. ще са ви нужни 280 лв. за гориво и 400 лв. тол такса. Ние винаги сме готови за протест. Намеме никакъв проблем.Можем да се организираме в рамките на 24 часа.
  • Васил Пиронков-  Населените места сега се зареждат по два пъти с хляб седмично, а тогава трябва да се зареждат 2 пъти месечно.

Въвеждането на тол таксите ще доведе до увеличаване цената на транспортните услуги.

Разговорите за поскъпване все още са предварителни, тъй като предстои правителството да определи тарифите за заплащане. Световната банка обаче е направила проучване за поскъпване при автобусните превози, което показва, че най-голямото увеличение на цените няма да надхвърли 1,30 лв, а за превозвачите в София, дори ще е по-евтино. Подобно изследване в Германия показва, че цялостното поскъпване на живота в следствие на въвеждането на системата е 0,15% – споделя Хатем Чахбани, ръководител на проекта на Световната банка, който е бил натоварен с подготовката на въвеждането на тол системата в България.
Чахбани обясни, че камери, монтирани в пунктовете за плащане ще проверяват регистрационните номера на камионите и автобусите и ще сверяват с базата данни дали те са платили вече за прехода. За нарушителите ще следят мобилни патрули.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи обаче заяви, че новата тол система е непосилна за бранша. Превозвачите имат сключени договори с общините за извършваните от тях превози, чиито цени не могат да бъдат променени.

От конфедерацията са изчислили, че месечната винетка за автобусите ще поскъпне от 100 на 1200 лева. Милтенова подчерта, че докато в Европа цените на билетите за градски транспорт са около 2,5 евро, у нас те са 50 цента.

Разходите за заплащане на тол таксите няма да бъде изцяло върху превозвачите, като цената ще бъде разпределена върху пътниците. Той посочи, че европейското законодателство изисква превозните средства да заплащат таксата според изминатото разстояние и замърсяването на въздуха.

И какво водят след себе си тол таксите?

  • Хранителните стоки ще поскъпнат средно с 2% след въвеждането на толтаксите от 16 август. Най-малко е увеличението при цените на месото – с 0,22%, а най-голямо при безалкохолните и минералната вода – 3,89%, показват изчисленията на МРРБ.
  • Билетите за автобус пък ще се увеличат в зависимост от разстоянието от 1,6 до 8,7%. Единственото намаление е от София до Перник – с 1,6 на сто. От София до Бургас, например, където движението по платен път е 90%, поскъпването е 4,4%. Зам.-министърът Николай Нанков заяви, че между цените на автобусните превозвачи има и до 7 лв. разлика, а поскъпването заради толтаксата от Бургас за София за автобус с 25 пътници ще е 1 лв.

Критики и предупреждения, че тол системата ще оскъпи неимоверно всички стоки отправят и от БАСАТ (Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт).

Зам.-председателят на БАСАТ Миролюб Столарски показва писмо от АПИ, с което агенцията моли фирма „Капш“ (тя изгражда тол системата и пое основни функции при проекта за електронната винетка) да помага за електронната винетка – със събирането на приходи и извън рамките на сключения договор. Как тогава ще се справят с тол системата, попита Столарски и заяви пред Нова телевизия, че връзките между АПИ и митниците и АПИ плюс НАП не е направена – трябвало да има 100 пункта по митниците, а нищо не е направено. Ще стане така, че транзитният трафик, който нарушава най-много, ще минава безплатно през държавата, убеден е Столарски.
Според него в цяла Европа нито една държава не таксува втори и трети клас моторни превозни средства. От БАСАТ се  оплакаха, че 82% от пътната мрежа ще се обложи с тол такса.

От представянето пред журналисти стана ясно, че държавата изобщо не е готова с нито едно съществено решение по тол-системата. Обхватът на пътната мрежа, която ще се таксува, и размерът на тарифите, които тежкотоварните автомобили ще трябва да заплащат, ще са ясни чак в ранна есенНанков заяви, че няма да се таксуват 10 800 км пътища, както беше планирано, а по-малко, но това тепърва ще се уточнява.

Николай Нанков обяви, че предстоят поправки в Закона за пътищата, за да може държавата да нагласи сроковете спрямо своята готовност. Последните промени в закона бяха гласувани на второ четене от парламента през септември 2018 г. и гласяха, че от 16 август 2019 г. превозните средства с маса над 3,5 тона ще заплащат тол-такси. 

От прессъобщение на тол-управлението стана ясно още, че тестове от 16 август ще се правят с бордови устройства. Дотук все още не е ясно кой ще снабдява превозвачите с такива. До момента единственият доставчик на винетки и тол-услуги “ Интелигентни трафик системи“ е обявил, че ще предлага бордови устройства. Оказа се, че държавата още не е решила дали и тя ще прави това, а този избор ще се уточни с предстоящите промени в Закона за пътищата.

Случилото се  напоследък е едновременно очаквано, логично и скандално. Нещо подобно се случи и с електронните винетки – по закон те бяха въведени от 1 януари 2019 г., но заради проблеми в системата се наложи пътниците да не бъдат глобявани до 15 януари. То показва липсата на способност за планиране и спазване на тези графици от институции като АПИ. Самият факт, че регионалният министър Петя Аврамова с лека ръка отбелязва, че Законът за пътищата просто ще бъде изменен, за да удовлетвори новия график, тотално обезсмисля каквито и да е планове, които се готвят с години.

Показва и изпразването от съдържание на нивата под министър-председателя, ако те не могат да се справят с координацията и спазването на правила и срокове, приети доста преди това. И хвърля сериозна сянка върху идеята, че тези институции ще могат изобщо да се справят с управлението на системата, която все пак ще трябва да влезе в сила рано или късно.

Още за ТОЛ таксите може да прочетете ТУК.

Loading

Сподели:

Оценете тази публикация
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...

Сродни публикации