Предизвикателствата при въвеждането и експлоатацията на тол системата в България

Проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на агенция “Пътна инфраструктура” участва на 26 февруари в инициирана дискусия на тема “Предизвикателствата при въвеждането и експлоатацията на тол системата“. В срещата участваха Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата, Камарата на автомобилните превозвачи в България, Конфедерацията на автобусните превозвачи и Националното сдружение на българските превозвачи. Целта на дискусията бе да се изяснят обстоятелствата около тол системата – оборудването с бордови устройства, условията за ползване на GPS тракерите,  работоспособността на маршрутните карти.

Олег Асенов посочи, че ще има значително намаление на месечната такса за обслужване на бордовите устройства.Направени са нови разчети заедно  с националните доставчици , като е предвидено цените на месечните абонаменти да бъдат 5.90 лв. без ДДС вместо сегашните 15.90 лв. без ДДС.

Превозвачите реагираха остро, като настояваха тези устройства да им бъдат предоставяни безвъзмездно или с право на закупуване или депозит и без абонаментна такса. Също така не са съгласни и с факта, че от АПИ не са предвидили алтернативни неплатими пътища, а посочените от агенцията са непроходими.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи подчерта, че не могат да се омаловажат партньорските договорености постигнати с правителството досега. Но трябва да се променят условията на националните доставчици към превозвачите и да не се допусне монопол от страна на държавата.

След приключване на дискусията имаше извънредна среща в сградата на Министерския съвет по покана на министър-председателя Бойко Борисов. На срещата присъстваха  Петя Аврамова,  Росен Желязков, Владислав Горанов,  Николай Нанков и  Олег Асенов.

По време на срещата  Бойко Борисов заяви,„Затова, ако сте ок – 7 % забиваме и това е. Не го ли направите, на 27 –ми се срещаме и ви казвам: продължавайте да плащате винетки“.

„Това са ни условията. Това са ни сроковете, съвместно действаме, за да можем парите, които се акумилират да отиват пак за пътна безопасност. Много неща трябва да се направят. Виждате мантинелите, двойни“, каза още премиерът Бойко Борисов на превозвачите.

Срокът е до 27 март 2020 година за да започне да функционира системата, след тази дата, ако не са изпълнени условията, ще си остане досегашният начин на заплащане.

 

 

 54,344 total views,  85 views today

Сподели:

Оценете тази публикация
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Сродни публикации