Очаквано въздействие от въвеждане на пътните такси

Очаквано въздействие от въвеждане на пътните такси

Въздействията на пътните такси върху търговията с автобусни услуги ще зависи основно от таксуваните превозни средства, използваните ценови ставки и разстоянието, на което хората пътуват, и по-специално как те се прилагат географски и към кои видове пътища. Превозвачите, които не пътуват често може да плащат по-малко за ползване на пътищата в сравнение със сегашната винетка, но редовните потребители може да плащат повече.

Беше направена оценка от въвеждането на пътни такси в България и тяхното въздействие върху цените на автобусните билети за няколко основни обслужвани автобусни маршрута по републиканската пътна мрежа. Оценката е направена въз основа на предположението, че промяната в експлоатационните разходи, дължаща се на замяната на винетката с пътна такса, се прехвърля изцяло на пътниците чрез цените на билетите. Оценката показва, че влиянието на пътните такси върху билетите за пътувания на къси разстояния е в диапазона от 3% увеличение на цената или от 10 до 20 стотинки.

В някои изключения, като например София – Перник, където пътуванията се извършват предимно в мрежа без пътни такси, замяната на винетката с такси за изминато разстояние може да доведе до намаляване на цените на билетите. За пътувания на средни и дълги разстояния увеличението се оценява на 3 до 7% от цената на билета( до 1,23 лв.). Основната причина за по-голямото процентно увеличение на цените не се дължи единствено на дългото разстояния на пътуването (по-високи пътни такси), но и на ниска заетост на автобусите (напр. Варна – Шумен, като все пак действителното увеличение на цената на билета е само 47 стотинки). Това създава стимул за операторите на автобуси с ниска заетост да оптимизират по- добре графика за да увеличат заетостта.

Прочете целия текст по-долу или изтеглете от тук!

[pdf-embedder url=”https://www.passengertransport.bg/wp-content/uploads/2019/07/e-tolling-tariffs-note-2-bg.pdf” title=”e-tolling Tariffs note 2 BG”]

 

 10,143 total views,  2 views today

Сподели:

Оценете тази публикация
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...

Сродни публикации