Обръщение до Премиера

Обръщение до Премиера от д.т.н. инж. Кирил Ризов

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

до г–н Премиера на Република България в условията на извънредното положение след 13.03.2020 г.

от д.т.н. инж. Кирил Ризов на 16.04.2020 г.

 Уважаеми г–н Премиер,

 Познаваме се от първите Ви дни на политическото поприще. От тогава досега само побеждавате на поредните избори, на които се явявате. Вие сте силен и решителен човек. Дори, когато сгрешите, а това се случва на всеки, Вие се поправяте бързо. Господ си знае работата и понеже милее за България, отреди на Вас честта да сте Премиер на нашата държава в този труден момент. Наблюдавам внимателно как действате в тази сложна за България и за целия свят обстановка. Всички Ви наблюдават и сред тях има недоволни, но доволните са повече. Впечатлихте равните Ви по ранг ръководители на другите държави, както от ЕС, така и от целия свят с бързите и навременни мерки в условията на извънредното положение, въведено със закон от Народното събрание на 13.03.2020 г. Повечето от равните Ви по ранг Ви следват, макар и със закъснение. Остава най–трудното, а именно извеждането на държавата от това извънредно положение на 13.05.2020 г.

Неприятното в момента за България е разделянето на гражданите на ПОЛУЧАВАЩИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ (сити) и на НЕПОЛУЧАВАЩИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ (гладни), без да броим пенсионерите. Въпреки взетите мерки гладните стават все по–гладни. Час по–скоро ЗДРАВИТЕ, но неработещи трябва да заработят, а само БОЛНИТЕ да останат да се лекуват. Ето защо ще си позволя да Ви разкажа моята визия за излизането от извънредното положение на 13.05.2020 г. като доктор на доктор (и двамата сме защитавали дисертации в областта на техническите науки).

Ясно е, че продължаваме да действаме според епидемиологичната обстановка в страната, а вече са налице и първите стъпки на извеждането на страната от извънредното положение:

 1. Всичко, което се прави в условията на извънредното положение, трябва да се записва, с цел бъдещо архивиране и ползване при възможни следващи епидемии или пандемии от: НС, Националния оперативен щаб, МС, от всяко отделно министерство или община надолу до всяка голяма, средна или малка болница, банка, фирма, организация или учреждение.
 2. Натрупаният опит от електронното управление или обучение на всички нива следва да се използва в необходимия обхват, както и да се доразвива, и след извънредното положение.
 3. Държавата след тази пандемия трябва да стане напълно готова (кадрово, организационно, финансово, технически и технологично) за възможно следващо влизане в друга такава, без да бъде възможно обаче разделянето на гражданите на сити и гладни, от която епидемия или пандемия да се излезе още по–бързо.
 4. Карантинирането на тези, които трябва или които игнорират приетите здравни мерки, продължава на ниво град или село или квартал или отделен гражданин.
 5. Какво пречи градините, парковете и планините да започнат да се отпушват за разходки или бягане с маски и при спазване на физическата дистанция (освен ако не са членове на едно домакинство) – без да се разрешава използването на тревните, спортните и детските площадки до отмяната на извънредното положение?
 6. Какво пречи всички тържища и пазари, включително за цветя, да се отворят при спазването на хигиенните мерки на входа и изхода, използването на маски и еднопосочност на движението, което вече се прилага?
 7. Какво пречи всички магазини, които още не работят – да заработят на принципа на тези за хранителни стоки или на принципа на пазарите?
 8. Какво пречи всички заведения за бързо хранене без маси и столове да продават опакована храна за офиса или дома на принципа на магазините?
 9. Какво пречи да заработят ресторантите, ако се дезинфекцират посетителите (на входа и при тоалетните), ако на една маса сядат само членовете на едно домакинство, а през входа влизат следващите посетители само след освобождаване и дезинфекциране на дадената маса и столове и при забраната на използването на твърд алкохол до отмяната на извънредното положение?
 10. Какво пречи да заработят маршрутките, ако се допуска само по един пътник с маска на двете слети седалки и това да важи и за автобусите от градския транспорт, както и за тези от междуградския транспорт, също така и за влаковете, включително от метрото, за корабчетата и т.н. при дезинфекциране на входовете и използването на маски от пътниците и последващо дезинфекциране на седалките на крайните спирки до отмяната на извънредното положение?
 11. Какво пречи да заработят хотелите, когато след дезинфекциране на входа, през рецепцията и асансьора до съответната стая с маски се движат само посетителите от едно домакинство, и това заедно с описаните правила за храненето им в ресторантите да важи до отмяна на извънредното положение?
 12. Какво пречи да заработят всички предприятия, независимо от големината им и фирмената им принадлежност, както и спрените строежи, стига в тях да може да се работи с маски и спазване на физическата дистанция до отменяне на извънредното положение?

Няма как да заработят до отменянето на извънредното положение дискотеките, стадионите и спортните зали или площадки, кината и театрите, концертните зали и всички други подобни, предполагащи струпването на огромно количество хора, като например училищата, университетите и всички останали места за обучение, освен при използване на маски и осигуряването на физическа дистанция до отмяна на извънредното положение.

Само, когато постепенно започне рестарта на гореописаното, тогава и само тогава ще можем и ние таксиметровите шофьори да започнем да правим по–големи обороти. За сега сме от отбора на гладните. На ситите им е лесно да призовават „СТОЙТЕ СИ В КЪЩИ“, защото не са си в къщи, а и възнаграждения получават, за разлика от нас таксиметровите шофьори, които колкото и да стоим навън, винаги ни е срам да се приберем в къщи.

Ние, от страната на гладните, и изброени по–горе се надяваме извънредното положение да приключи на 13.05.2020 г., но ако народните представители започнат да се колебаят, може и да излезем с автомобилите си на своего рода БДЕНИЕ пред или около Народното събрание в София и пред или около общините на областните центрове в страната, докато нашите народни представители отменят извънредното положение. Ако вземем такова решение, ще бъдем с маски и ще спазваме физическата дистанция. В крайна сметка всичко зависи от епидемиологичната обстановка в страната, но ние се уповаваме на бог и разчитаме на Вас. 

––––––––––––––––––––

Поздрави:

д.т.н. инж. Кирил Ризов

0896806578

 33,431 total views,  57 views today

Сподели:

Оценете тази публикация
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Сродни публикации