izlojenie za avtobusi v moskva

Новини от световното изложение за автобуси Busworld Russia 2016

 

Новини от световното изложение за автобуси Busworld Russia 2016

Международният автобусен салон BUSWORLD RUSSIA се проведе от 25 до 27  Октомври 2016 г. в Москва. За първи път в новия изложбен център „Кракус Експо“ в руската столица се срещнаха производители на автобуси от Русия, Европа и Азия, също така представители на големи фирми за производство на резервни части и елементи за автобусите. Това стана факт след подписано споразумение на 17.10.2015 г. в Кортрейк, Белгия между BUSWORLD International и ITEMF Expo. Събитието е планирано да се провежда всеки две години, както са повечето от изложбите на BUSWORLD по света.

Несъмнено, производството на автобуси в Европа няма аналог. Тук се правят най-добрите световни образци в този бранш. Азиатският пазар гони стремглаво, особено в количествени измерения, този продукт. Тук, в Азия, но най-вече в Китай се осъществи пробив с електрическите автобуси. По мнение на някои западни специалисти, китайският пазар предхожда европрейския в това отношение между 5 и 10 години.

На фона на тези космополити в направление при автобусите, ще се опитаме да направим кратък анализ за случващото се и сега в бранша в Русия.

Повече от интересен е факта, че превозите с автобуси в Русия надвишават два пъти превозите в железопътния сектор. Процентно са съпоставими само с големия брой пътуващи с метрото за пасажери в Русия. На фона на този интензивен трафик на колела, трябва да подчертаем, че средната възраст на автобусния парк е 15 години, като за някои райони в Русия той е с над 20-годишни автобуси.

Пътникопотокът се осъществява от около 900 000 автобуси за цяла Русия.

На фона на тази статистика, любезно ни предоставена от г-н Коровкин, председател на асоциация „Обединени автопроизводители на Русия“, ние се озоваваме в експо центъра, където на площ от 3 000 кв.м е подредена експозицията на около 60 фирми, представящи форума в различни направления.

Има възможност да се видят родни производители като КАМАЗ, НЕФАЗ, група ГАЗ, представящи свои експонати, разделени в три категории.

Първата представляват малки микробуси, средно между 16 и 20 места. Те са с различно предназначение, като оперират като сервизни или превози ограничени само в града.

Втората група са автобуси с по-голям тонаж, между 8 и 10 тона, изградени на принципа на камионите – върху шаси и предно разположени двигатели. Типичен представител са PAZ, Павловската фабрика за такъв тип превози. За сравнение в западните фирми в Европа, такъв род производство отдавна е забравен. Тук метода е оправдан, поради не доброто състояние на пътищата, въпреки огромния метало и енергиен ресурс, който се използва. Подобен род автобуси са училищните в САЩ и други специфични превози.

Остана третата група, която акумулира вече познатите 12 метрови и над тази дължина автобуси, включително и с 3 оси. Тук лидер на пазара е LIAZ, фабриката в Ликино, използваща много западни компоненти в своите разработки, като ZF оси и автоматични устройства. Тук е сектора, в който се вграждат и всички екстри на автобусите – от климатичните системи, през  tv-системите и електронните системи за управление на автобуса.

Най-големият производител в Русия – ГАЗ Груп със седалище Нижни Новгород продължава своята традиция в производството на търговски, пътнически и повече от 300 модификации на специални автомобили, съобразени с климата от далечен Сибир до топлите части на Русия.

 Прави впечатление с доброто си изпълнение нископодовия градски автобус ЛиАЗ 429260, а така също и новия модел автобус Вектор Next за ученически превози.

Акцент в производството на ПАО КАМАЗ е електрически автобус КАМАЗ 6282 с нов интериор и екстериор. 85 пътници, 24 от които седящи е пасажерската вместимост. Батериите са литиево-титаниеви и издържат на пробег от 70 км. Зареждането им в цикъл „ултрабързо“ е 8 минути. Брой зареждания на акумулатора в цикли е 10 000 пъти. Климатикът към автобуса е опция, която е допълнителна и е вносна.

Създадената през 1963 година в Китай фирма YUTONG от 2004 година присъства на пазара в Русия. Интересното е, че за своите модели предлага собствен лизинг с първоначална вноска от 10% и срок на лизинга до 4 години. Продала е в Русия няколко десетки хиляди автобуса. Държи на високата остатъчна стойност при продажбата на употребявани автобуси. Представени са два типа междуградски автобуси.

Една от изключителните заслуги на организаторите от BUSWORLD е организираната и тук  Bus Academy. Деляща място с изложителите, на метри един от друг това е успешния проект, съчетание между теория и практика. Темите за всеки работен ден са повече от актуални. Лекторите към тях – доказани руски и европейски специалисти в тези области:

  • „Перспективи на пазара за автобуси в Русия“;
  • „Устойчива градска мобилност“;
  • „Безопасност на автобусните превози“ и много други теми бяха посетени и обсъждани през цялото време на изложението.

Тук бе засегнато и сегашното състояние на пазара за автобуси в Русия.

За 2015 година са продадени (с нова регистрация) 8 984 автобуса. Източник Avtostar-Radar. Като в същия момент производството намалява.

2013 година са произведени 13 712 автобуса, а за първото шестмесечие на 2016 година са произведени само 4 433 броя.

Спираме се на изключително важен въпрос: цената на нефта на световния пазар. Ако цената се задържи под USD 55 на барел, а не се вдигне над нея – продажбите няма да се увеличат, а ще намаляват. Неминуемо оказват влияние и икономическите санкции на ЕС и Америка върху продажбите и производството на нови автобуси в Русия. Данните ни бяха поднесени от Сергей Удалов, директор на Avtostat – анализаторско агентство ([email protected]).

Обогатени с нова информация и открили поредното завоевание на изложбена площ в света на BUSWORLD, продължаваме да следим изявите им по света, преследвайки най-скъпото съоръжение на пътя – АВТОБУСЪТ.

 

Москва, Русия

Инж. Георги Милошев

18,608 total views, 1 views today

Сподели:

Оценете тази публикация
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 231 votes, average: 4,07 out of 5)
Loading...

Сродни публикации