Международното автомобилно изложение в Германия IAA

 

Международното автомобилно изложение в Германия IAA

Повече от 320 световни премиери – 2000 изложителя от 52 страни – Силният европейски пазар подкрепя IAA

Със своята площ от 270 000 квадратни метра, това IAA е едно от най-големите откакто IAA за търговски превозни средства стана отделно изложение.

На най-важния пазар в света за транспорт, логистика и мобилност около 2000 изложителя от 52 страни представят своите иновации. Това IAA е най-интернационалното от всички досега, тъй като на него  участват 15 процента повече страни.

За IAA подтикът към иновации е още по-силен, отколкото преди две години. До този момент изложителите са посочили, че ще разкрият над 320 световни премиери. Освен това, ще има и над 100 европейски премиери.

Със започването си сегашното IAA изцяло ще осъществи тази международна аспирация: относителният дял на международните изложители достигна 61 процента. До този момент над 1100 журналиста от около 50 страни са акредитирани за IAA.

Цялата верига на стойността при търговските превозни средства ще бъде представена на IAA: производители на тежки камиони, ванове и автобуси, производители на ремаркета и корпуси, както и много доставчици на свързани продукти и услуги.

Лозунгът на тазгодишното IAA е „Движени от идеи“. По този начин индустрията посочва главните тенденции, за които секторът на търговските превозни средства осигурява решенията:

  • Между тези тенденции са на първо място и най-вече свързаното и автоматизирано шофиране; тук става дума за „дигитална трансформация“ на цялата индустрия.
  • Между тях са и алтернативните силови линии, които стават все по-обичайни при търговските превозни средства и автобусите. Електрическото и хибридното задвижване и природният газ са ключовите думи тук.
  • Между тях е също и „градската логистика“, която прави транспортът и логистиката в по-малките и по-големи градове още по-ефикасни и екологично благоприятни.

За да подчертаем тези тенденции, за първи път сме ги обозначили като специални теми на IAA за търговски превозни средства в „Логистиката на новия свят на мобилността“.

Тази нова инициатива цели да бъде поставен по-голям фокус върху бъдещите дизайни, новите логистични концепции, офертите и услугите от изложителите, за да могат по-лесно да бъдат разпознавани от посетителите и за да се ангажира интересът на нови компании и групи посетители.

Логистиката на новия свят на мобилността е освен това мултипликатор за бъдещи логистични и транспортни теми.

Подбрали сме пет тематични области за Логистиката на новия свят на мобилността:

  • Свързано превозно средство,
  • Автоматично шофиране,
  • Алтернативна силова линия,
  • Градска логистика и
  • Транспортни услуги.

Тези тенденции в иновациите вече не са ограничени само до индивидуални доставчици. На това издание на IAA индустрията ще покаже пълния обхват на своя напредък и ангажираност в тези области на иновация.

Тази година това може да се очаква отвсякъде на IAA – от щандовете на изложителите до многобройните конгреси. А „Новият свят на мобилността НА ЖИВО“ на открито ще предостави на посетителите на IAA шанса да видят демонстрации на динамично и интерактивно шофиране. Дигитализацията се движи напред от производителите. Но и тук нищо не може да се направи без доставчиците и те също демонстрират голяма ангажираност.

Целта е ясна: свързаността прави транспорт още по-ефикасен и дори по-безопасен.

Търговските превозни средства стават все по-интелигентни. В бъдеще мулти-функционалните камери, радарите и ултразвуковите сензори ще са „очите и ушите“ за асистираното и автоматично шофиране. Данни в реално време ще се използват за предупреждаване на шофьорите за опашки от превозни средства напред по пътя, а спирачните асистенти за извънредни ситуации вече се използват днес.

Електрическите и хибридни задвижвания не само се използват във вановете и автобусите, но освен това те ще помогнат консумацията и  емисиите на CO2 от тежките камиони да се намалят даже още повече. А алтернативните горива като например природният газ също имат потенциала да намалят CO2 от камионите.

Свързаността и електрическата мобилност ще осигурят в бъдещата градска логистика „последната миля“ да бъде изминавана още по-бързо и с нула емисии.

Това IAA показва, че в бъдеще ще станем свидетели на широк микс от силови линии. Дизелът ще продължи да играе ключова роля в трафика на дълги разстояния (тежките камиони). Най-новите технологии за последващо третиране на отработилите газове (Евро 6, SCR и AdBlue) прави превозни средства не само ефикасни и икономични, но и чисти. Днешните камиони и автобуси по стандарта Евро 6 имат само хомеопатично ниски емисии на замърсители – както по време на изпитания, така и в пътни условия. Намаляването на тези емисии вече е успешно реализирано при търговските превозни средства.

Все пак, тенденцията при градската логистика много ясно се движи в посока на алтернативните силови линии. Хибридните и и електрическите превозни средства стават все по-важни. Това важи сега за вановете и автобусите, но скоро ще важи и за тежките камиони за местна дистрибуция.

Освен всичко друго, IAA е един много голям конгрес с 27 специализирани събития, посветени на важните теми.

Между тях са не само нашите „класически“ събития „Ден на опасните стоки“ и „Осигуряване на товарите“, но и многобройни събития, посветени на дигитализацията и свързаността, включително стартирането на новия форум „Lab16“, както и на градската мобилност. Има и няколко събития, посветени на образованието и обучението в транспорта и логистиката.

Западно-европейският пазар на търговски превозни средства е зареден с оптимизъм с наближаването на IAA. През изминалата година регистрацията на тежки камиони  (над 6 тона)  се покачи с 14 процента, достигайки 259 000 единици.

През първите седем месеца на тази година Западна Европа отбеляза ново нарастване с 12 процента, което отразява икономическото възстановяване на много страни в Западна Европа. Когато икономиката е в добра форма се продават повече търговски превозни средства. В Западна Европа отбелязахме най-големите продажби на тежки търговски превозни средства от 2008 година насам. Въпреки това, все още имаме доста път пред нас докато стигнем равнището от преди кризата.

За годината като цяло очакваме в Западна Европа растеж на продажбите с 8 процента до 280 000 единици.

Нещо повече, половината от всички регистрирани в Западна Европа търговски превозни средства (над 6 тона) са от марката на германска бизнес група.

Западно-европейският пазар на ванове също преживява бум. През изминалите две години вече имахме двуцифрен растеж, а през тази година пазарът за ванове е добавил до този момент още 12 процента.

Обратно, пазарът за камиони в САЩ през тази година ще поеме само глътка въздух – нещо нормално след шест последователни години на растеж.

След две слаби години, китайският пазар за тежки превозни средства отново ще отбележи силен растеж през 2016 година.

Русия и Бразилия остават източници на загриженост. Търсенето в тези две страни е много ниско, като и до този момент не се вижда светлината в края на тунела.

Независимо от някои проблеми, световният пазар за търговски превозни средства (над 6 тона) като цяло ще нарасне през тази година. Същото важи и за пазара на вановете, който е стимулиран от все по-нарастващия брой поръчки по Интернет от частните домакинства.

Водещото световно търговско изложение ще се характеризира особено от актуални теми на близкото бъдеще като дигитализация, свързаност и автоматично шофиране, наред с алтернативните задвижвания. То е наистина „движено от идеи“ в най-реалния смисъл на думата.

Индустрията на търговските превозни средства отдавна гледа на себе си като доставчик на мобилност и логистични услуги. Дигитализацията и алтернативните силови линии предоставят огромната възможност така да се формира непрекъснато нарастващия обем на световния трафик с товари, че да стане дори още по-ефикасен и климатично благоприятен.

Изявление, направено от Матиас Висман, Президент на Германската асоциация на авто-моторната индустрия (VDA) по време на предварителната пресконференция по Интернет, посветена на IAA

 

11,729 total views, 1 views today

Сподели:

Оценете тази публикация
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (235 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Сродни публикации