откриване автосалон софия

Международен автомобилен салон София 2017 – най-голямото събитие в автомобилния бранш

Международен автомобилен салон София 2017 – най-голямото събитие в автомобилния бранш

В периода от 13-ти до 22-ри октомври в Интер Експо Център в София се проведе най-големият и престижен 23-ти Автомобилен салон София 2017, като същевременно това беше и най-иновативния салон в 26-годишната история на българските изложения.

 Автосалонът бе организиран от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), а тази година събитието бе включено и в официалният календар на Международната организация на производителите на автомобили (OICA), което го поставя на същото ниво, като изложенията в Париж, Франкфурт, Женева, Детройт, Токио и др.

23-тото издание на Автомобилен салон София 2017 бе официално открито от министъра  на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и Александър Миланов, председател на ААП. Сред официалните гости на най-иновативния салон в 25-годишната история на българските автомобилни изложения бяха още депутати, президентът Росен Плевнелиев (2012 -2017) и представители на бизнеса.

13 октомври – първият ден на изложението бе обявен по програма само за медии, а в 6-те зали на изложбения център се проведоха 19 пресконференции, като за събитието бяха акредитирани над 250 журналисти, обвързани с отразяване на автосалона.

За всички почитатели на автомобилите и транспорта, за феновете на различните автомобили и марки, както и на автомобилните спортове, Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) представи най-новите тенденции в бранша, внедрени в представените над 300 експоната.

Само месец след автосалона във Франкфурт, рекорден брой нови модели бяха показани за първи път в България, като освен това, през тази година наред с автомобилите, сред експонатите бяха показани и някои от най-актуалните мотоциклети на пазара.

Рекорди бяха поставени не само с участвалите в автомобилния салон 65 фирми и изложените над 300 експонати. Практически цялата налична изложбена площ на „Интер Експо и Конгресен Център“ беше използвана, като общата изложбена площ бе над 14 000 кв.м. – два пъти повече от изложението през 2011 година, например. На оригинално конструирани площи и дизайнерски щандове бяха представени повече от  44 световни марки – 36 автомобилни и 8 мотоциклетни, като общата стойност на автомобилите, които бяха изложени възлизаше на 12 млн. лева, а мощта им надхвърляше 40 000 к.с.

Във всичките шест зали на „Интер Експо и Конгресен Център“ посетителите успяха да разгледат и докоснат над 70 технологични новости и автомобилни премиери. Както казахме това бе най-иновативният и високо-технологичен автомобилен салон, като това се дължеш и на впечатляващият брой и на автомобилите с алтернативно задвижване: хибридни, plug-in и изцяло електрически – общо 28.

В най-мащабното автомобилно изложение до момента участваха следните марки:

Автомобили: ALFA ROMEO, AUDI, BMW, CITROEN, DACIA, DS, FIAT, FORD, GREAT WALL, HAVAL, HONDA, HYUNDAI, INFINITI, JAGUAR, JEEP, KIA, LADA, LAND ROVER, LEXUS, MAZDA, MASERATI, MERCEDES-BENZ, MINI, MITSUBISHI, NISSAN, OPEL, PEUGEOT, RANGE ROVER, RENAULT, SSANG YONG, SKODA, SUBARU, SUZUKI, TOYOTA, VOLVO, VOLKSWAGEN и други.

Мотоциклети: BMW, HONDA, HARLEY-DAVIDSON, KYMCO, MV AGUSTA,  PEUGEOT,  SUZUKI, TRIUMPH и други.

Освен автомобилните и мотоциклетни марки, традиционно на авто салона запазено място в изложението имаха и различните производители и търговци на гаражно оборудване, резервни части, гуми, масла, аксесоари, охранителни системи, аудио системи, а така също на всякакви услуги свързани с автомобилния бранш – лизингови компании, банки, застрахователи  и други.

Както и във всички проведени до момента автомобилни салони, посетителите можеха не само да разглеждат и да докосват с ръка експонатите, но и можеха да заявят участие в пробни тестове за някои от тях, като за първи организаторите бяха осигурили възможност да се тестват над 80 модела!

Другата голяма атракция за посетителите на изложението беше възможността един от посетителите да си тръгне от изложението с чисто нов автомобил, при това от висок клас, като за целта щастливецът трябваше само да попълни анкетна карта и да си избере наградния автомобил измежду 12 чудесни предложения. Тази година стойността на наградните автомобили надхвърля и най-дръзките очаквания, като цените им започват от 24 500 лв. и стигат до 46 500 лв. 12-те предложения на производителите бяха: Citroen C3 Aircross Feel Pure Tech 110, Seat Leon 5D PA, Honda Civic Hatchback 1,0 Comfort MT, Suzuki Vitara, Ford Kuga, Lada Vesta, Volkswagen Golf, SsangYong Tivoli 4×4 6AT, Nissan Qashqai, Peugeot 3008, Toyota Aygo и Skoda Octavia. В края на последния ден от Автомобилен салон София 2017 бе изтеглено името на щастливеца, който спечели автомобил и си тръгна с чисто нов Volkswagen Golf.

Освен голямата награда, организаторите се бяха постарали да осигурят и цял куп по-малки награди, сред които нощувки в луксозни хотели, ваучери за гориво, модерен мобилен телефон, фен-карта от кино „Арена“ и още много награди.

Автомобилен салон София 2017 предлагаше и богата съпътстваща програма, изпъстрена с множество атракции, забавления и приятни изненади за посетителите.

Асоциацията на автомобилните производители и Българска федерация по автомобилен спорт организираха програма под мотото: „Вашият най-голям шанс да оцелеете по пътищата е да се занимавате организирано с автомобилен спорт”.

Всеки ден на щанда на БФАС се сменяха участниците, както следва: Крос кънтри рали и Оффроуд; Рали и Ралиспринт; Автокрос и Раликрос; Драг; Гимкхана и Ендуранс- приложни дисциплини; Планинско изкачване; Дрифт; Затворен маршрут (писта).

Там бяха и най-изявените ни пилоти с шампионските им автомобили. Те раздаваха автографи и  запознаваха публиката с особеностите на дисциплината, в която се състезават, като на разположение бяха и два тренажора, където феновете можеха да премерят сили във виртуални състезания.

13,344 total views, 1 views today

Сподели:

Оценете тази публикация
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Сродни публикации

Вашият коментар