Становище на Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) по спешните мерки с COVID-19

IRU подкрепя пътната карта на ЕС

IRU подкрепя пътната карта на ЕС

Европейският съюз определи своята пътна карта за премахване на настоящите ограничения на COVID-19 в цяла Европа и постепенно възобновяване на определени сектори.

IRU приветства призива на пътната карта за координиран подход за премахване на съществуващите мерки за ограничаване и признаването на значението на трансграничните транспортни системи за осигуряване на свободното движение на хора, стоки и услуги. Тази позиция е жизненоважна, тъй като досега липсата на координация на държавите-членки представляваше основна трудност при установяването и управлението на ограниченията и граничния контрол.

Признанието на пътната карта е факта, че „в преходната фаза трябва да се засилят усилията за поддържане на безпрепятствен поток от стоки и за обезопасяване на веригите за доставка“.

„Пътната карта е в начален стадий, но все пак това е обща стъпка и трябва да потърсим по-прагматични насоки за възстановяване на транспортните услуги, свързаността и движението на хора и стоки. Правителствата досега не успяха да координират своите стратегии и действия и трябва да избягваме това да се случи отново по време на фазата на възстановяване “, заяви Ралука Мариан, генерален делегат на IRU.

По-конкретно IRU очертава приоритетните въпроси, както следва:

 Зелени коридори

Зелените коридори все още не са реалност навсякъде, дори с камиони, представляващи преобладаващия тип трансграничен трафик. Дългите часове на чакане продължават да представляват най-голямото предизвикателство за логистиката.

Следователно непрекъснатостта на логистичните вериги ще бъде сериозно увредена, ако зелените коридори за търговските превозни средства не станат реалност и не доведат до политика, която предотвратява систематичното спиране на камионите на границите в рамките на ЕС.

Някои държави-членки образуват конвои от камиони на границата, за да могат превозните средства да преминат през тяхната територия придружени от полицията. Това противоречи на концепцията за зелените коридори и нещо повече – не е безопасно.

Колективен превоз на пътници

 Колективният транспорт е постоянен фокус на ЕС и на национално ниво като най-ефикасното средство за декарбонизация и обеззаразяване. Вместо да изоставя дълготрайния насърчен вид транспорт, IRU призовава ЕС да се съсредоточи върху въвеждането на незабавни защитни мерки, така че колективният пътнически транспорт да може да се възобнови. Много европейски граждани зависят от колективните транспортни средства и нямат достъп до автомобил.

Още по темата.

 31,451 total views,  57 views today

Сподели:

Оценете тази публикация
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Сродни публикации