румен дунев

Еко Рали България 2019

Еко Рали България 2019

Тази година Спортен клуб „Интерспиид НГ“  за седми път бе организатор  на състезание за автомобили от категорията „ЕЛЕКТРИЧЕСКИ И НОВИ ЕНЕРГИИ“ , a eCars.bg е съорганизатор.

Седмото ЕКО-Рали БЪЛГАРИЯ за „Електрически автомобили и автомобили с нова енергия“  се проведе от 26 юли до 28 юли 2019 г., а стартът бе в София, на площад „Александър  Батенберг“.

eCars.bg подпомогна това събитие, като предостави медийна подкрепа и зарядни станции за посрещане на потребностите на състезателните екипи и техните електромобили.

Състезанието е част от международния календар на FIA и важен кръг от Балканската Еко Купа. Миналата година, в Еко Рали България се включиха 17 екипажа с електромобили, а победата грабнаха французите  Дидие Малга и Ан Бонел с Renault Zoe.

Целта на провеждането на ЕКО ралито е да насърчава новите технологии, използвани от автомобилната промишленост, за съхраняване, пестене на енергия и изхвърляне на възможно най-малко количество замърсители на въздуха и въглероден диоксид (СО2) от автомобилите. Също така се насърчават водачите на моторни превозни средства да променят своите агресивни навици при управление на автомобила, като отдават приоритет на опазването на околната среда и устойчивостта на транспортния сектор чрез използване на алтернативни горива и електрическа енергия като източник за задвижване на техните автомобили.

Еко-ралитата стават все по-важна част от международния календар на FIA. По време на провеждането на първото подобно мероприятие у нас е имало едва няколко подобни в Европа. Тази година има 13 официални надпревари и 4 кандидатстващи, а тенденцията е за нарастване. Навсякъде, местните власти и автомобилните производители съдействат максимално на подобни събития, тъй като това е атрактивен комплексен подход както за подобряване на екологията в даден район, така и в маркетингово отношение на фирмите от индустрията. Освен това, шампионатът с електрически болиди Формула Е става все по-атрактивен в глобален мащаб и мнозина специалисти предричат скоро той да вземе короната на Формула 1.

Тази година, Еко Рали България 2019 е с нов маршрут  – по пътя на Априлското въстание , което отведе участниците от София до Панагюрище и обратно. Организаторите разкриха, че трасето е изключително технично и кодовата дума за преодоляването на специалните регулаторни тестове е „прецизност”. Това са регулаторни тестове за майсторско управление с точна скорост и за точно време

Така участниците в състезанието се отправиха по маршрут от 437 километра по пътя на Априлското въстание 1876 атакувайки Стара планина, Средна гора и рида Гълъбец.

Стартов номер 1 бе за най-запаления ентусиаст и многократен шампион от рали и пистови надпревари Румен Дунев. Той  участва с електрически Nissan Leaf, а навигатор  бе синът му Енрико. Сред конкурентите беше  още един член на легендарната фамилия– европейският дрифт шампион Тодор Дунев, зад волана на Audi e-tron. Със свои екипажи се включиха АЕЦ Козлодуй и няколко общински институции от различни български градове.

До финала в София Тех Парк достигнаха всички участници, като победител стана Тодор Дунев с автомобила си Audi e-tron. На второ място се класира Румен Дунев с електрически Nissan Leaf. На трето място застана екипажът на община Габрово, който се присъедини към световното желание да живеем в здравословна и чиста околна среда, а градовете да бъдат освободени от дразнещия шум на двигатели и смога от изгорели газове.

 Част от участниците в състезанието използваха зарядните станции на София Тех Парк, за да заредят своите електроавтомобили готови за нов старт.

 5,957 total views,  2 views today

Сподели:

Оценете тази публикация
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...

Сродни публикации