Дехидратираните шофьори грешат по-често на пътя

 

Съюзът на българските автомобилисти се включи в кампанията Н2Обичам, атрактивен флашмоб напомни на шофьорите да не забравят да пият вода зад волана

Над 5000 автомобила в София осъмнаха с второ кормило, съдържащо полезни съвети и факти за хидратацията по време на път. Акцията продължи с атрактивен флашмоб срещу Народното събрание, на който акробати насочиха вниманието на шофьорите към значението на водата и им предоставиха по бутилка „хидратация“.
Бутилка вода и полезна информация със съвети как да приемат повече вода по време на път получиха и клиентите на услугата „Пътна помощ“ и шофьорите, минали през пунктовете за Годишен технически преглед на Съюза на българските автомобилисти. Акцията е част от партньорството на СБА с кампанията Н2Обичам.
Данните на МВР за периода 1990-2014 г. показват, че у нас най-много ПТП с фатален изход се случват в топлите месеци от годината, а пострадалите най-често са в активна възраст (от 25 до 64 год.)
„Добрата хидратация е един от факторите за добра концентрация, особено през летния сезон, затова призоваваме шофьорите да обърнат сериозно внимание дали приемат достатъчно вода, докато са зад волана“, каза председателят на СБА инж. Емил Панчев. „Към настоящия момент грешки на шофьорите са основната причина за инцидентите на пътя и се надяваме информацията да стигне до колкото се може повече шофьори“, допълни той.
Дори и леката дехидратация – в рамките на 1-2%, причинява симптоми като главоболие, умора, сънливост и понижена концентрация, което е особено тревожно при шофиране. Наскоро британско научно проучване1 констатира, че дехидратираните шофьори са толкова опасни, колкото и тези с 0,8 промила алкохол в кръвта – т.е. причиняват еднакъв брой ПТП.

Ето какво се случва при дехидратация на пътя:
• Зрението на водача се засяга, което води до забавена реакция при червен сигнал или стопсветлини и грешна преценка на разстоянията.
• Водачът е склонен да кара с превишена скорост.
• Водачът е склонен да надценява способностите си.
„Акцията ни, насочена към шофьорите, неслучайно стартира на Международния ден за закрила на детето, когато по традиция се обръща голямо внимание на безопасното шофиране. Консумацията на вода по време на път е задължителна, особено през по-топлите летни месеци, когато се пътува интензивно“, сподели Антоанета Салфидж, председател на Сдружението „Аз обичам водата“.
Н2Обичам е съвместна инициатива на Сдружение „Аз обичам водата“, Факултета по обществено здраве при Медицински университет – София и „Девин“ АД и ще продължи да информира за ползите от добрата хидратация, особено когато е от жизненоважно значение, както е по време на шофиране

PIC1 PIC6 PIC5 PIC2 PIC4

1,023 total views, 2 views today

Сподели:

Оценете тази публикация
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации