50 ГОДИНИ ОТОKAR

Дружество Otokar, което празнува своя 50-годишен юбилей, е водещият турски производител на автобуси. Превозните средства на Otokar се проектират и разработват от силно мотивиран екип, съставен от високо квалифицирани инженери, които използват както разработения от компанията собствен най-модерен дизайнерски софтуер, така и съоръженията за изследователска и развойна дейност (ИРД) и за тестване. През 2012 г. Otokar инвестира 12 милиона € в ИРД. В компанията работят над 2600 души, а автобусите на Otokar се използват в повече от 40 страни, разположени на 4 континента.

Тъй като икономическите условия стават все по-трудни от когато и да било, операторите имат нужда да извличат максимална ефективност от автобусните си паркове. Otokar им предлага добра възможност да оптимизират парковете си с продукти в обхвата между 7 и 13 метра за градския, междуградския и туристическия сегменти.

Автобусите са проектирани да са прости и функционални — извънредно подходящи да се използват за най-различни цели. Парк, който е оптимизиран с продукти на Otokar, има гарантирана висока ефективност и дава значителен принос за печалбата от дейността. Всяко превозно средство е разработено с фокус върху ниските оперативни разходи, както и за оптимална гъвкавост и дълги години на надеждна експлоатация.

История

Otokar започва стопанската си дейност през 1963 г. като първата турска фирма за производство на междуградски автобуси. За целта фирмата използва лиценз от Magirus Deutz от Истанбул. Otokar стават известни като производител на най-модерните автобуси и съвременни междуградски превозни средства за онзи период. През 70-те години на ХХ век Otokar пуска на пазара въздушно-охлаждани минибуси с двигатели на Deutz AG. По онова време Koç Holding, най-големият стопански конгломера в Турция, закупува мнозинството от акциите на Otokar. Във връзка със своите стратегии за масов транспорт, вначалото на 80-те години Otokar добавя към своята производствена гама и вътрешноградските автобуси.

В началото на 80-те години Otokar започва производството на вътрешноградски автобуси, а в средата на 80-те години Otokar произвежда първото турско бронирано превозно средство като бронетранспортьор. През 1987 г. въоръжените сили на Турция поръчват на Otokar производството на  военни джипове Land Rover Defender в Турция въз основа на споразумение с Land Rover.

В началото на 90-те години Otokar разработва бронетранспортьорите Otokar Akrep и Otokar Cobra, както и първите турски тактически леки бронирани 4×4  превозни средства чрез съчетаване на своята технология за брониране с опита си в производството на военни превозни средства. През 1997 г. Otokar се премества в новия си завод в Сакария, Арифие.

През 2002 г. Otokar придоби от Koç Group компанията за производство на ремаркета и полуремаркета Istanbul Fruehauf A.S. По-късно същата година, използвайки опита си в обществения транспорт Otokar разработи малък автобус, наречен Navigo, който се продава в Турция с продуктовата марка Sultan. През 2003 г. Otokar започна сътрудничество с фирмата Singapore Technologies Kinetics (STK) за новото бронирано 8×8 превозно средство Otokar Yavuz.

През 2005 г. Otokar разшири производствената си листа от бронирани превозни средства, а през 2007 г. Подсекретариатът за отбрана на Турция започна преговори с Otokar за сключване на контракт за разработка и производство на първия турски танк местно производство.

През 2011 г. Otokar реализира оборот от 890 000 000 TL, което е със 72% повече от 2010 г. Най-вече благодарение на гражданските продукти на Otokar бе постигната експанзия на продажбите в страните от Европа, което доведе до създаването на европейски офис на Otokar Europe. Също така, през 2011 г. компанията представи Arma 8×8 ACV, Arma 6×6 EOD, Mizrak RCT и показа ранния прототип на Altay MBT  .[2]

Превозни средства

Минибуси

Otokar произвежда известната M-серия минибуси, които от появата си през 70-те години на ХХ век и досега са с най-голям дял между маршрутните таксита (долмуши) в Истанбул и Анкара. Тези минибуси с 14 места за сядане са особено известни с кубичната си форма, с трайността си, с дългия си срок на експлоатация и с ниските си оперативни разходи. Моделите M-2000, M-3000 и M-2010 са най-новите превозни средства от тази серия, които всъщност стартират преди много време, но под друга кодова система. Първоначално превозните средства са наименувани като своите двигатели Magirus, но с  утвърждаването на доверието към фирмата между нейните клиенти, тя започва да използва своя собствена продуктова марка. Последният модел от серията, M-2010, има двигател Iveco и това бележи първия път, когато двигателите Deutz  са изоставени при тази серия.

Автобуси

Otokar произвежда няколко автобуса, предназначени за граждански масов транзит. Серията автобуси Navigo се състои от няколко модела, като се започне от Navigo 125L с 25 места за сядане и 6,3 метра дължина и се стигне до Navigo 160SE с 31 места за сядане и дължина от 7,1 метра. По-малките автобуси използват двигател Deutz , а по-големите използват Euro 6 дизелов двигател   Cummins с мощност от 150 к.с. В Турция моделите Navigo се продават под името „Sultan“. По-големите и по-луксозни модели разполагат с 45-литров хладилник, седалка за стюардеса, система за съобщения, допълнителен нагревател по избор, двойни стъкла по избор, DVD, VCD, MP3 плейър и LCD TV системи.

През април 2007 г. Otokar започна да произвежда и един 9-метров автобус със заден двигател с наименование Doruk в Турция и Vectio на други пазари.

Otokar са също и един от водещите проектантски и производствени центрове  в Турция за 4×4 бронетранспортьори и тактически небронирани колесни превозни средства. Военните бронирани превозни средства на Otokar се използват понастоящем от въоръжените сили на над 15 страни. По искане на клиента, Otokar проектира и произвежда и бронирани превозни средства за други производствени марки.

Бронираните военни превозни средства на Otokar осигуряват превъзходна мобилност, високи нива на защита и приспособимост на същата платформа за различни мисии. Тяхната модулна конструкция позволява различни избори на компоненти и подсистеми.

Компанията е освен това главният изпълнител за първия национален основен боен танк на Турция.

Леки бронирани превозни средства 4×4

Otokar проектира, разработва и произвежда бронирани колесни тактически превозни средства и разплага с първокласна способност за тестване и производство на бронирани превозни средства. Производствената гама понастоящем включва леки бронирани 4×4 превозни средства вразлични конфигурации, включително модели Cobra, Akrep, бронирани патрулни превозни средства (APVs), бронирани превозни средства за вътрешна сигурност (I-SV), дискретно бронирани комби автомобили, устойчиви на мини бронирани превозни средства Otokar KAYA.

Бронирано превозно средство Cobra

Бронираното 4×4 превозно средство Cobra осигурява превъзходна мобилност, високо ниво на защита, приспособимост за разнообразни мисии и ниска логистична подкрепа. Логистичната инфраструктура остава същата дори при различни видове Cobra, произведени заразлични мисии, като по този начин се пести от поддръжка, ремонти и резервни части.

Военното бронирано превозно средство Cobra може да превозва девет човека и се предлага във версия амфибия.

Бронирано военно превозно средство Akrep

Akrep е специално компактно бронирано превозно средство, разработено въз основа на доказали се механични части и системи за дневно или нощно виждане и прицелване. Със своето 4×4 задвижване и тактически характеристики то може да се използвапри всякакви условия.

Специалното компактно бронирано военно превозно средство Akrep е идеално за защита на конвои, за опазване на стратегически територии и за граничен контрол.

Патрулно бронирано превозно средство (APV) на Otokar

Това 4×4 APV е приспособимо за широк набор от военни и паравоенни роли, както и роли в сферата на сигурността. С голямата си маневреност, перфектна стабилност и превъзходни способности задвижение по пътя и извън пътя Otokar APV осигурява максималната защита за въоръжените сили в рискови райони. Може да превозва осем човека.

Противоминен транспортьор за военен персонал/товари Kaya

Базиран на шасито UNIMOG 5000 на Daimler Chrysler; KAYA осигурява отлична противоминна и балистична защита едновременно с голяма способност за  придвижване през всякакви терени и комфорт за екипажа. Защитеното срещу мини 4×4 превозно средство KAYA съссвоята гъвкава конфигурация на корпуса може лесно да се конфигурира за различни мисии като превозвач на военен персонал и на товари според вариращите нужди на потребителя.

Бронирано превозно средство за вътрешна сигурност

Бронираното I-SV на Otokar притежава специално проектиран корпус за използване в градски райони и закрепваща се с болтове броня за допълнителна защита.

Бронираното IS-V на Otokar има много привлекателна 4×4 способност за сцепление с пътя и може да се предлага с различно оборудване и аксесоари върху същия корпус, както и като различни версии (като командни превозни средства, транспортьори на персонал и превозни средства за водни оръдия), които са подходящи за различни мисии.

Резервни части, поддръжка и обучение

Otokar не само произвежда превозни средства, но също така предоставя и пълна логистична подкрепа на своите клиенти със следпродажбено обслужване, като например с резервни части, подкрепа за ремонт и поддръжка, подкрепа на терена и обучение на потребителите.

Водещ производител на тактически бронирани превозни средства

Компанията Otokar, която е главният доставчик на тактически 4×4 превозни средства на въоръжените сили на Турция и водещият производител на тактически бронирани превозни средства, предлага решения още от 1963 г. Фирмата е от Истанбул и е член на бизнес групата Koç Group. В нея работят почти 1200 човека и притежава завод с площ от 552 000 м² в Сакария.

Otokar направи значителни инвестиции и модернизира своите производствени съоръжения като въведе модерни производствени технологии. Съчетавайки своите опитни инженерни ресурси с квалифицирана работна ръка и модерни  CAD съоръжения, Otokar успешно развива различни варианти на своите бронирани превозни средства.

Други важни предимства на фирмата са гъвкавото производство с цел задоволяване специалните изисквания на клиентите и отличното логистично обслужване.

С лицензираното си от Land Rover UK производство Otokar е един от най-опитните доставчици на Land Rover Defender в света. Заводът също така може да осигурява свои собствени специални конверсии за Land Rover Defender: например линейки, специални кубични корпуси и спасителни превозни средства.

Одобрен доставчик

Фирма Otokar извършва доставки за страните от НАТО и притежава сертификати за качество AQAP-110 и ISO 9001. Член е на Организацията на турските производители за отбраната и е включена в списъка на компаниите-производители, които доставят за НАТО.

Покрай огромната гама продукти с посветени на мисията спецификации и доказали се на терена дизайни, Otokar е ангажирана и с тясно сътрудничество с различни клиенти в чуждестранни пазари. Тактическите превозни средства на Otokar обслужват военни и паравоенни сили в Северна Африка, Азия, Близкия Изток и Европа.

691 total views, 2 views today

Сподели:

Оценете тази публикация
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации