пресконференция кресна

Искане за незабавен старт на строителството на Лот 3.2 на АМ “Струма”

Пресконференция на 15 неправителствени организации с искане за незабавен старт на строителството на Лот 3.2 на АМ “Струма”

  Кой е най-кървавият пътен участък в България?

На 10.08.2017 г. в  Пресклуб БТА се проведе пресконференция на Българската асоциация на пострадали при кататстрофи заедно с още 15 неправителствени организации, на която бяха представени актуални данни за жертвите в Кресненското дефиле и с цел решаване на проблема бе поискан незабавен старт на строителството на Лот 3.2 на АМ “Струма”.

Съгласно представената статистика за последните пет години в Кресненското дефиле на всеки километър “изникват” по два надгробни паметника, на всеки километър по осем човека са получили тежки увреждания, някои от които доживот, а през последните години този пътен участък си е извоювал печалната слава на най-кървавото трасе в България. Само за последните пет години през периода от 2012 г. до 2016 г. в района на Кресненското дефиле (дължина на трасето 15 км) са станали 270 пътно транспортни произшествия, в които са загинали 25 човека, а 119 са били ранени. В тази връзка всеки ден забавяне на строителството на АМ “Струма” е причина за тежки ,пътно-транспортни произшествия голям брой загинали и ранени.

От друга страна неизпълнението на Лот 3.2 на АМ “Струма” може да доведе до провал на оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” и налагането на финансова санкция за България.

В течение на времето стана ясно, че продължителното отлагане строителството на АМ “Струма” не е в ничия полза. Същевременно сред обсъжданите проекти за изграждането на участъка има и такива, които щадят природата и в същото време покриват изискванията за безопасност на трасето, като се добавят и ползи за хората, живеещи в района, от една страна запазвайки бизнеса им, а от друга – като освобождават трафика от населената градска част и изнасят движението в периферията на града.

По време на пресконференцията бе представена и декларация на ПК “Екогласност” отправена към Президента на Р България, Председателя на Народното събрание и Министър-председателя на Р България, с която се подкрепят изцяло приетите изменения и допълнения на Закона за опазване на околната среда, които биха подпомогнали инвестиционни проекти с ясно изразен стратегически характер.

Организатор:

Българска асоциация на постадали при катастрофи;

Пратньори:

Фондация “Безопасни улици от Валя”;

Българска браншова асоциация Пътна безопасност;

Камара на строителите;

Българска федерация за  пътнически транспорт;

ПК “Екогласност”;

Българска асоциация за селски и екологичен туризъм;

Български ловно-рибарски съюз;

Екологично сдружение  „Марица 2004“;

Сдружение „Клъстер Зелен транспорт“;

Федерация на потребителите в България;

Сдружение „Клъстер уелнес БГ“; 

Асоциация на ландшафтните архитекти; 

Български Форум за транспортна инфраструктура;

Съюз „Интелигентна България“;

 

 

 

4,191 total views, 0 views today

Сродни публикации

Вашият коментар